Tijdens haar opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid liep Danielle stage bij Handhaving. Dat bleek een goede match te zijn. "De gemoedelijke sfeer en het echte teamgevoel spraken me aan. Als BOA ben je de hele dag in beweging en heb je veel contact met mensen. Dat past perfect bij mij!"
Danielle begon zes en een half jaar geleden als BOA in de wijk Leijdal in Tilburg. Na 2 jaar verruilde ze de wijk voor het Centrum van Tilburg. Zo kwam ze erachter dat ze toch liever in de wijk zelf werkt. "In het centrum zijn er veel meer verwarde mensen, schrijnende situaties en agressie. Dat vraagt om een ander soort dynamiek. Daarom heb ik de overstap terug naar team Leijdal gemaakt, eerst als gewone BOA en nu al anderhalf jaar als WijkBoa."
Het beeld dat inwoners van een BOA hebben, klopt vaak niet zegt Danielle. "Mensen denken dat we alleen bonnen uitschrijven, maar we doen zoveel meer. Als Wijkboa brengen we alle wijkproblemen in kaart en zoeken we naar een passende oplossing. Daarvoor is belangrijk dat je weet wat er speelt in de buurt. Dus drinken we heel wat koppen koffie of thee met verschillende partners zoals bewoners, wijkagenten, scholen en woningbouwverenigingen.”
“Zo waren er veel parkeerproblemen, tijdens de jaarlijkse lentefeesten bij de moskee in de Bokhamerstraat. Hierdoor kwamen er veel meldingen binnen over parkeeroverlast. Samen met de betrokken partijen zochten we naar een gezamenlijke oplossing. Toen besloten we om de straat tijdens de lentefeesten af te zetten. Gevolg: bijna geen Fixi-meldingen meer en iedereen tevreden.”
Gerard van Gils, bewoner van de Bokhamerstraat, is erg tevreden over de samenwerking met Danielle: "Danielle dacht actief met ons als bewoners mee en schakelde met alle betrokken partners. Door de fijne samenwerking, konden we de parkeeroverlast op tijd voorkomen."
Naast haar taken als Wijkboa, pakt Danielle ook gewone boa-taken op. Zoals het oplossen van overlast in de wijk. Denk hierbij aan verkeerd geparkeerde voertuigen, zwerfafval, vuurwerk, loslopende honden en meldingen van jeugd die overlast geven.
Ze heeft hierbij veel vrijheid om haar werk zelf in te vullen. "Het team werkt niet met vaste taken van uur tot uur. Jij bepaalt zelf hoe je je taken en uren indeelt en wat die dag belangrijk is. Het geeft me de vrijheid om bijvoorbeeld 's ochtends voorlichting te geven op scholen en 's Middags andere acties voor te bereiden."
Danielle vindt het fijn om naast het handhaven van de veiligheid, mensen ook op een andere manier te helpen. "Zo had een vrouw van 89 veel geluidsoverlast. Maar toen ik met haar in gesprek ging, merkte ik dat er meer speelde. Dus hielp ik haar door ook maatschappelijk werk in te schakelen. Later ben nog bij haar langs geweest. En toen ging het al een stuk beter. Het is fijn om mensen op verschillende manieren te helpen."
Volgens Danielle is het werk van een Wijkboa meer dan alleen handhaven van de veiligheid. Het gaat ook om een stukje verbinding maken met de wijk "We zien nu al dat bewoners en partners ons makkelijk vinden. Een spreekuur in de wijk zou een mooie aanvulling zijn, waardoor het contact nog laagdrempeliger wordt en het vertrouwen in de gemeenschap groeit. Samen de leefbaarheid vergroten, dat is waar het om draait."
Meld je aan voor een job alert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt!