Bas Schuit, medewerker backoffice bij het KCC van Gemeente Tilburg, hoort bij de top 10 van beste praktijkopleiders van 2024. Hij is genomineerd door de studenten met wie hij werkt en dat doet hem zichtbaar goed: “Ik kon het in het begin niet geloven. Ik wilde eerst het bewijs van de SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, de organisator van de verkiezing, red.) zien. Toen dat binnen was, hebben we dat hier samen gevierd."
Bas werd genomineerd voor de prijs door het ROC Tilburg. Studenten van deze opleiding lopen jaarlijks stage bij de gemeente. En Bas zat jaren als extern lid in de examencommissie van het ROC. Ze kennen hem daar dus goed. “Elke student heeft vanuit school een begeleider. Die komt dan naar de gemeente voor een kennismakingsgesprek. Dat is al jaren dezelfde docent. Dan zeg ik wel eens gekscherend: moeten we nu alweer kennismaken?”
Bas: “De studenten die bij ons stage lopen, volgen de opleiding tot administratief juridisch dienstverlener. Gemiddeld hebben we twee stagiaires per jaar. Soms kunnen we er drie kwijt. Ik vind dat we als gemeente die plekken ook aan studenten moeten bieden. Dat zijn we in mijn ogen als maatschappelijke organisatie verplicht. En we doen het blijkbaar ook goed als stageplek. Want vijf van onze oud stagiaires hebben nu een vaste baan bij de afdeling Dienstverlening. En eentje is na een tijdje bij Juridische Zaken gaan werken. Dus dat brengt het aantal op zes.”
Om een keuze te maken uit het aanbod aan stagiaires krijgen Bas en een collega van Dienstverlening CV’s van studenten doorgestuurd. “Daar kiezen we er dan een aantal uit waar we mee speeddaten bij het ROC, gesprekjes van hooguit 10 minuten. Vaak weten we na een minuut al of het een klik is. Vier studenten laten we dan hier op gesprek komen. Uiteindelijk kiezen we twee kandidaten die een stageplek bij de gemeente krijgen.”
De beoordeling van de stagiaires ligt bij Bas. “Dat doe ik natuurlijk niet alleen. Ik vul een beoordelingsformulier in. Dat doen mijn collega’s waar de studenten mee werken ook. Die leggen we bij elkaar en daar komt een gemiddelde uit. Dat gaat bijna altijd goed hoor. Ik denk dat we in de jaren dat ik de begeleiding doe maar twee stagiaires onvoldoende hebben beoordeeld.”
Wat Bas leuk vindt aan het begeleiden is eigenlijk een overbodige vraag. Zijn enthousiaste verhalen en de pretogen die hij heeft als hij over het begeleiden vertelt, spreken boekdelen. “Ik krijg hier heel veel energie van. En ik vind het heel fijn om met jonge mensen te werken. Je ziet ze groeien. Zowel in het werk als in hun persoonlijkheid.” Hoe? “We hebben ooit een stagiaire gehad die licht autistische trekjes had. Die zat in het begin met haar capuchon op achter de PC, het hoofd naar beneden en ze maakte nauwelijks contact met ons. Ik vroeg haar, ‘waarom pauzeer je af en toe niet even? Even gas terugnemen en samen met anderen even koffie of theedrinken’. Dat vond ze eng. Ik zei toen: ‘als je daar behoefte aan hebt, ga ik wel met je mee naar onze gezamenlijke ruimte.’ Dat hebben we een aantal keer gedaan. Op het eind van de stage had ze het hoogste woord. En de capuchon had ze ook niet meer op. Het werken met stagiaires vind ik een verrijking van mijn werk.”
Heeft Bas nog wel eens contact met oud stagiaires? “Af en toe wel ja. Dat meisje waarover ik vertelde heeft mij bijvoorbeeld als referentie in haar CV gezet. En een oud stagiaire gaat binnenkort trouwen. Die wil mij als trouwambtenaar (Bas is ook BABS, red.). Die contacten zijn superleuk. Ook leuk om te horen waar de studenten uiteindelijk terechtkomen. Het is fijn om daar als begeleider een rol bij te hebben gespeeld.”
Meld je aan voor een job alert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt!