Tom Daelman werkt sinds 1999 bij de gemeente Tilburg. Dit jaar vierde hij zijn 25-jarig jubileum, waar hij op proostte met collega's uit de gehele organisatie. "Stilstaan betekent voor mij achteruitgang. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen, zodat ik me nooit hoef te vervelen." Terugkijkend op de loopbaan van Tom blijkt dat hij om de zoveel jaar weer een nieuwe stap heeft gezet richting andere werkzaamheden voor verschillende afdelingen.
"Als je alles bij elkaar optelt, ben ik eigenlijk al langer dan 25 jaar in dienst bij de gemeente. Ik ben namelijk in 1997 begonnen als administratief medewerker bij het Textielmuseum," vertelt Tom. "Dat was in die tijd nog onderdeel van de gemeente." Daar werd Tom ingehuurd via een uitzendbureau. Een administratieve baan bracht hem alleen niet voldoende uitdaging. Na een paar weken stortte hij zich al op het uitwerken van de managementrapportages. Tom: "Super dat ik daar al zo snel de kans voor kreeg. Managementrapportages zijn een stuk interessanter dan de administratieve taken waarvoor ik eigenlijk aangenomen was. Dan zit je meteen met je neus bovenop echte beslissingen en werkzaamheden die rechtstreeks impact hebben op inwoners en bezoekers van het museum."
Om echt verschil te maken op de leefwereld van inwoners, bleef Tom de interne vacatures goed in de gaten houden. Tom: "Ik werd ingehuurd en was dus een externe medewerker. Niet helemaal de bedoeling om op interne vacatures te reageren, dacht ik. Maar ik trok de stoute schoenen aan en reageerde op de vacature voor assistent-projectleider voor het Grotestedenbeleid." En met succes. De functie was een soort traineeship binnen de gemeente, waarbij Tom de projectleider ondersteunde in zijn werkzaamheden. "Dit project raakte alle afdelingen binnen de gemeente, vertelt Tom. "Dat was fantastisch, want zo maakte ik kennis met het werk van de gehele organisatie."
Tom was pas kort afgestudeerd van zijn studie Beleids- en Organisatiewetenschappen aan de Katholieke Universiteit Brabant, wat inmiddels Tilburg University heet. "Ik wist dus eigenlijk nog niks van het werk binnen de gemeente, vervolgt Tom. "Grappig om te vertellen is dat ik een tikje nerveus, 'in driedelig pak inclusief stropdas' naar het sollicitatiegesprek ging. Daar word ik na 25 jaar nog steeds aan herinnerd door ex-collega's. Inmiddels weet ik dat een net overhemd en een jeans meer dan voldoende is in Tilburg."
Tijdens de eerste jaren binnen de gemeente merkte Tom zijn interesse voor gebiedsontwikkeling op. Tom: "Ik vind dit interessant, omdat het echt hands-on werken is. Je kunt als wijkregisseur of omgevingsmanager echt mooie dingen doen voor en met inwoners. Ik zag een vacature voorbijkomen bij het Team Wijken en dacht: dit is mijn kans, echt een droombaan waarbij ik me kan bezighouden met de ontwikkeling en beheer van het gebied en veel contact kan hebben met inwoners." Tom ging aan de slag als omgevingsmanager binnen het gebiedsteam Oud-Noord met een focus op de revitalisering van de Kanaalzone en de visieontwikkeling voor de herstructurering van de Groeseind-Hoefstraat. Hij bouwde hechte relaties op met wijkpartners en projectontwikkelaars. Zo ontstond een netwerk van experts en betrokkenen.
Volgens Tom was het werk binnen het gebiedsteam een fantastische periode. Toch begon het weer te kriebelen. Tom: "Na zes jaar wilde ik toch iets anders doen. Ik wist alleen nog niet precies wat.” Maar zijn voormalig leidinggevende van het gebiedsteam was inmiddels hoofd van de afdeling Onderwijs & Jeugd geworden zei: “Goh Tom, ik kan jou en je competenties goed gebruiken.” Er lag een belangrijke taak: het opbouwen van relaties met partners voor een meerjarige aanpak van onderwijshuisvesting, gericht op het vernieuwen van scholen. Samen met twee collega's heeft Tom zijn schouders eronder gezet. Tom: "Een nieuwe functie, waarbij ik betrokken was bij het realiseren van mooie scholen in Tilburg, samen met onderwijsbesturen en in overleg met buurten."
In 2011 werd Tom gevraagd of woordvoerder niet iets voor hem was. “Ik heb helemaal geen communicatieachtergrond, maar weet door al mijn eerdere werkzaamheden wel heel goed wat er allemaal speelt binnen de gemeente en in de stad. Als woordvoerder moet je echt weten wat urgent is en wat minder. Je moet constant schakelen, want je weet nooit wat er over tien minuten kan gebeuren. Het is echt de allermooiste rotbaan van de wereld. Je werkt voor verschillende bestuurders, dus eigenlijk is iedere periode een soort van nieuwe baan. Het is nooit saai.”
De rollen van Tom zijn eigenlijk altijd meegegaan in zijn eigen levensritme. Tom: “Toen ik bijvoorbeeld omgevingsmanager was, had ik een heel dynamische baan. Toen ik kinderen kreeg, werkte ik in een meer beleidsmatige omgeving, met minder avonduren en minder hectiek. Toen mijn kinderen ouder waren, werd ik woordvoerder, met weer meer hectiek. Dat past toch het beste bij mij, een dynamische werkomgeving die niet standaard van 9 tot 5 uur duurt. Ik vind het fantastisch om voor Tilburg te mogen werken. Als je jezelf echt verdiept in wat er speelt in de stad en dorpen en daar gehoor aan kan geven in je werk. Dat voelt voor mij echt als werk dat ertoe doet.”
Meld je aan voor een job alert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt!